GreekEnglish (United Kingdom)BulgarianRussian(CIS)
About HOUSE FOR SALE TECHNICAL DESCRIPTION

Technical Description

 

New Life in old stones

 

This traditional two-storey house is located just 2 km from the closest beach, in the hillside village of Kallirahi, on Thasos island. The construction of the house is based primarily on the natural building materials of stone and wood. The rock formation in situ, cleverly integrated in the interior design, and the traditional fireplace are only some of the elements that render the house unique. From the comfortable balcony and the two rooftop verandas, one can enjoy the breathtaking view spanning the sea and the mountainside.

The house consists of a living room and kitchen (ground floor), 2 bedrooms (1st floor), 1 bathroom, 1 WC and an attic room under the well-insulated roof.

More specifically, each floor consists of the following rooms:

  1. The ground floor: two bedrooms (total area 56,13 m2)
  2. The first floor: a living room with a kitchen and a bathroom (total area 49,95 m2)
  3. The loft space, which overlooks the living room below (total area 15,23 m2)

 

Works pending

The works that remain to be completed are mainly:

  • wooden window and door frames (specially treated for maximum preservation), produced by a highly successful manufacturing firm in Thessaloniki
  • kitchen and bathroom tiling
  • painting of walls

These works have not been completed so that the prospective client has the benefit of being free to make his/her own informed choice concerning the materials and/or the colors used.

 

The legality of the building

This issue is of major importance when purchasing such a property. Plethro ensures that all its houses are built and renovated with all the necessary permits.

 

The construction concept

  • - The design

The aim of the designers was to functionally exploit to the full the space provided, while respecting the traditional typology of the village houses and the contemporary needs of the client.

The study for the renovation of the house took into account all the requirements of a modern residence with respect to the functionality and ergonomics of the rooms, the horizontal and vertical communication and the individual design of all the elements of the house, such as the bathrooms, kitchen, balconies and stairwell.

- Construction

  

The specific house belongs in a group of four old stone houses from the second half of the 19th century which we selected to form a compact polygonal nucleus, defining a neighbourhood. Our aim was the revival of this neighbourhood, maintaining all the traditional architectural elements of the village. 

The houses form a natural amphitheatre on the slope of the hillside, with an incomparable view of the sea and also the mountain landscape. The reorganization of the interior design of the houses aims at the   optimal use of the available space on multiple levels.

The house was built by an experienced and skilled workteam. Special attention was paid to the stone walls, which were constructed from scratch by skilled stonemasons.

During the construction of the stone wall, the electrical wiring was concealed within the walls to achieve the best aesthetic effect possible.

In the conventional brick walls, Dow expanded polystyrene was used to obtain thermal insulation providing temperature control throughout the year (summer and winter). The roof is also well insulated (with 50mm rockwool panels).

 


- The team (design and construction)

   3 architects were involved in the design work:

  • Giola Sarvani (Architect, University of Florence)
  • Vasiliki Mansen (Architect, Polytechnic School of Aristotle University of Thessaloniki)
  • Giorgos Pavlidis (Architect, University of Florence), who undertakes the overall coordination of design and supervises construction works.

    - Creating a 'neighbourhood'

    The aim of the designers was the revival of the traditional Greek neighbourhood by keeping all the morphological elements of the traditional local architecture intact and by (re)introducing an aesthetic culture that preserves and maintains the traditional elements through the use of stone and wood.


One can find a detailed design analysis in the construction drawings