GreekEnglish (United Kingdom)BulgarianRussian(CIS)
About ΠΩΛΗΣΕΙΣ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΠΕΡΙΓΡΑΦΗ

Νέα ζωή σε παλιές πέτρες

  

Η παραδοσιακή διώροφη κατοικία των αρχών του 20ου αιώνα,  βρίσκεται στον ορεινό οικισμό Καλλιράχης Θάσου. Για την αποκατάσταση της κατοικίας έχουν χρησιμοποιηθεί φυσικά παραδοσιακά υλικά όπως η πέτρα σε εξωτερικούς και εσωτερικούς χώρους και το ξύλο. Ο φυσικός βράχος που βρίσκεται αυτούσιος στο εσωτερικό του σπιτιού και το παραδοσιακό τζάκι, είναι ορισμένα από τα στοιχεία που κάνουν το σπίτι ξεχωριστό. Τα δύο επίπεδα ταράτσας και το ανεξάρτητο μπαλκόνι είναι τα σημεία από όπου κανείς μπορεί να θαυμάσει τη μοναδική θέα προς τη θάλασσα και το βουνό. Η κατοικία αποτελείται από δύο υπνοδωμάτια (1ο επίπεδο), καθιστικό και κουζίνα (2ο επίπεδο), ένα λουτρό και ένα WC σε ενδιάμεσο επίπεδο και σοφίτα.

Πιο αναλυτικά το κάθε επίπεδο αποτελείται από τους εξής χώρους:

1. Ισόγειο: δύο δωμάτια με μπάνιο και WC σε στάθμη μεσοπατώματος, συνολικού εμβαδού 56,13 τ.μ.

2. Όροφος: ενιαίο σαλόνι με κουζίνα, συνολικού εμβαδού 49,95 τ.μ.

3. Πατάρι εσωτερικό με θέα στο σαλόνι, εμβαδού 15,23 τ.μ.

Τα σχέδια της μελέτης περιλαμβάνουν και την αναλυτική διαρρύθμιση των χώρων.

 
-Υπολειπόμενες εργασίες   

Αφορούν κυρίως:

  • στα κουφώματα τα οποία θα είναι ξύλινα (ειδικά επεξεργασμένα για να αντέχουν στο χρόνο) από ιδιαίτερα επιτυχημένο κατασκευαστικό οίκο
  • Τα πλακάκια στα μπάνια και στην κουζίνα
  • Οι χρωματισμοί των τοίχων

Ο λόγος που οι εργασίες αυτές αφέθηκαν χωρίς να ολοκληρωθούν ήταν για να δοθεί η δυνατότητα στον πελάτη να επιλέξει εκείνος τα υλικά και τα χρώματα της δικής του επιλογής.

 
- Αδειοδότηση αποκατάστασης του κτιρίου

Αυτός ο τομέας αποτελεί έναν από τους πιο βασικούς παράγοντες στην αγορά ενός τέτοιου ακινήτου. Όλοι οι χώροι είναι νόμιμοι και καλύπτονται από τη σχετική πολεοδομική αδειοδότηση.


 

- Μελέτη

Ο στόχος των μελετητών είναι η μέγιστη αξιοποίηση του συνόλου του υπάρχοντος χώρου με σεβασμό στην παραδοσιακή τυπολογία των σπιτιών αλλά και στις ανάγκες του χρήστη.

Η μελέτη αποκατάστασης έλαβε υπόψη της όλες τις ανάγκες μιας σύγχρονης κατοικίας σε επίπεδο λειτουργικότητας και εργονομίας των χώρων, τις οριζόντιες και κάθετες επικοινωνίες, καθώς και τον αυτοτελή  σχεδιασμό όλων των επιμέρους στοιχείων, όπως εξοπλισμού μπάνιων, κουζίνας, κιγκλιδωμάτων εξωστών και κλιμακοστασίου, κλπ.

Αυτό μπορεί να γίνει κατανοητό στο φωτογραφικό υλικό των υλοποιημένων έργων.

 

- Κατασκευή

H συγκεκριμένη κατοικία ανήκει σε μια ομάδα – γειτονιά τεσσάρων πετρόκτιστων κατοικιών. 

Οι τέσσερις αυτές κατοικίες του δεύτερου μισού του 19ου αιώνα που επιλέξαμε, ανήκουν σ' έναν ενιαίο πολυγωνικό πυρήνα, ο οποίος ορίζει μια γειτονιά. Ο προσανατολισμός των κατοικιών ως προς τη φυσική κατωφέρεια της περιοχής είναι μεσημβρινός και αμφιθεατρικός προς τη θέα της θάλασσας και του ορεινού φυσικού τοπίου του οικισμού.

Η αναδιοργάνωση της εσωτερικής διαρρύθμισης των κατοικιών, βασίζεται στη βέλτιστη κατανομή και αξιοποίηση των χώρων σε πολλαπλές εσωτερικές στάθμες.

Ο εκσυγχρονισμός τους στηρίχθηκε στην αναβάθμιση όλων των εσωτερικών και εξωτερικών χώρων με τη χρήση σύγχρονων αλλά και παραδοσιακών υλικών. Στην κατασκευή εφαρμόζονται παραδοσιακές τεχνικές από τοπικά συνεργεία μαστόρων πετράδων και μαραγκών, σε συνδυασμό με σύγχρονα υλικά υψηλών προδιαγραφών, όπως μονώσεις, δίκτυα, εξωτερικά κουφώματα, στέγη, κλπ.

Η κατασκευή στο συγκεκριμένο κτίσμα έγινε από έμπειρο εργατοτεχνικό προσωπικό. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στις τοιχοποιίες που υλοποιήθηκαν εκ βάθρων από τεχνίτες που γνωρίζουν πολύ καλά το υλικό της πέτρας.

Κατά την κατασκευή των τοίχων δόθηκε λύση και στα ηλεκτρολογικά δίκτυα, ενσωματώνοντάς τα στις πέτρινες τοιχοποιίες ώστε να μην προκαλούν αισθητικά τον ένοικο.

Στις συμβατικές τοιχοποιίες χρησιμοποιήθηκε εξηλασμένη πολυστε-ρόλη Dow ώστε να διασφαλίζεται θερμομόνωση κατά τους χειμερινούς αλλά κυρίως τους θερινούς μήνες. Επίσης, στη στέγη του κτίσματος τοποθετήθηκε πετροβάμβακας 50mm.

Για την θέρμανση έχει προβλεφθεί η χρήση ηλεκτρικών θερμαντικών σωμάτων με την αντίστοιχη επιλογή καλωδίωσης

- Μελετητές

Στο τομέα του σχεδιασμού και μελέτης συμμετέχουν τρεις αρχιτέκτονες:

 

  • Γιόλα Σαρβάνη (Αρχιτέκτων Μηχανικός Πανεπιστημίου Φλωρεντίας)
  • Βασιλική Μάνσεν (Αρχιτέκτων Μηχανικός της Πολυτεχνικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης)
  • Γιώργος Παυλίδης (Αρχιτέκτων Μηχανικός Πανεπιστημίου Φλωρεντίας) ο οποίος έχει και το συνολικό συντονισμό στο επίπεδο των μελετών και της κατασκευής.

 

 

- Δημιουργία γειτονιάς

Στόχος είναι η αναβίωση αυτής της γειτονιάς, με τη διατήρηση όλων των μορφολογικών στοιχείων της τοπικής παραδοσιακής αρχιτεκτονικής του οικισμού (συμπεριλαμβανομένης και της υπό παρουσίαση κατοικίας) αλλά και με την εισαγωγή και διάχυση μιας νέας αισθητικής άποψης στην τοπική κοινωνία μέσω της διατήρησης και αξιοποίησης των παραδοσιακών μορφολογικών χαρακτηριστικών, και τη χρήση των παραδοσιακών υλικών (πέτρα και ξύλο).